Friday, March 9, 2007

Ei ööbikut, ei kukke

Kui me 15 aastat tagasi veebruaris siia Pikale tänavale kolisime, ei väsinud me Mariga õhtuti ülejõe-agulis hulkumast, imestamast ja imetlemast, et See Kõik on Tartu. Poole kilomeetri kaugusel on kesklinn, akna all linna üks peamagistraale - ja meil rõkkas mais-juunis kõik ööbikutest. Ühes neist puumajades, mis jäi meie ja Emajõe vahele, kires varaommikuti kukk ja päeval kõkutasid kanad.

Jah, selline oli Eesti suuruselt teine linn.

Enne viimatisi kohalikke valimisi 2005 sügisel otsustasid linnaametnikud teenida rahvalt plusse sellega, et puhastasid Emajõe kaldad võsast. Ujulast Ihasteni, praktiliselt. Kanali ja Emajõe vahe ka kõik lagedaks. Helistasin abilinnapea Aherile - jätke no mõned puhmad ööbikule. kiitis takka, et oi muidugi. Ja ikka võeti kõik maja.

Kevadel ei olnud enam ühtki ööbikut. Õieti oli - läbilennul paaril õhtul. Aga pesa nad siia enam teha ei saanud. Ööbiku pesa on tiheda põõsa südames üsna maadligi - nii madalal, et hein varjab. Sellised põõsad on linnast otsas...


Kukk on kah ammu pajas (vt eelmist lugu), aga möödunud nädalast praeguseni on meie ja jõe vahel platsil käinud Viimne Puhastus. (Kes veel ei tea: me elame otse uue Turusilla ülejõe-poolsema otsa kohal teispool Pikka tänavat.) Omaaegne mustlaste lobudik, kus narkarid käisid kraami ostmas, lammutati juba ammu. Nüüd võeti maha see kollane kuke-majapidamine, mis oli Ankru kõrval, jõele kõige ligemal. Ja suur õunaaed. Ja suured kased ja vaher ja sirelihekk. Ja siis see Paju tn esimene maja Kanali otsa kohalt, kus suvel käis kogu aeg mingi pannautode putitamine, õhtuti grillimine ja akordionimäng.

Selle lagedaks jäänd mittekorrapärase hulknurga peale ehitatakse tänavu valmis ilmatu lahmakas kolmekordset kauplusbüroospaaelamuhotelli. Lahmak saab asuma meie ja jõe vahel. Kuna on kolmekordne, siis nende aknad on meie kõrgusel ja mingit vaadet jõele enam ei ole. Vähe sellest. Nad ehitavad lahmakule peale 15-kordse hotellitorni.

Käisin mullu kevadel linnaplaneerijatelt uurimas, mis värk tuleb. Näidati pilti ja maketti ja siis oli neil käes lahtine tikutopsitaoline õhuke ristkülik - paigutasid seda maketil kolmekordse peale sinna ja tänna ja ütlesid, et pole täpselt otsustatud, kuidas see paiknema saab. Tartu Postimehes hiljuti oli, et siiski mitte teega paralleelselt, vaid risti. Mis tähendab, et meilt ei võeta kogu lõuna-õhtupäikest ära, vaid ainult osa.


Aga see pole vist veel kõik. Vahetult silla otsa juurde pidi veel mingi büroo- ja elumaja tulema. Kuhugi vetelpääste kõrvale või taha.

Aru ma ei saa, kuhu pannakse kõik need autod, millega tullakse neisse uutesse majadesse tööle, koju, hotelli, poodi jne. Suvel on praegugi terve Pika tn serv Kanali ääres tihedalt autosid täis, pool kõnnniteed sealhulgas.

MILLE KURADI PÄRAST PEAB BÜROOSID TEGEMA ROHELISSE PUHKETSOONI - mida varemalt ja üldplaneeringu järgi vist praegugi see jõekallas ja Kanali ümbrus peaks olema??

Aga ikkagi ma ei kavatse siit kuhugi kolida. Meie ühistu peaks meie siseõuele puldiga käsutatava tõkkepuu ette tegema, muidu uputavad need ületee-majade autod meid ka tulevikus ära. Ja oma tänavapoolsed aknad tuleks ära vahetada. Toonitud peegelklaas?

No comments: